Alle virksomheter i Norge er pålagt å utføre systematisk helse- miljø- og sikkerhetsarbeid (HMS) i henhold til arbeidsmiljøloven. Arbeidsgiver skal sørge for at HMS-arbeidet blir gjennomført på en systematisk måte. Ofte blir dette ansvaret delegert til en HMS ansvarlig eller arbeidsmiljøansvarlig som følger opp etterlevelse av regelverk og sertifiseringen etter ISO 45001.
Referanser: ISO 45001:2023 Ledelsessystemer for arbeidsmiljø – Krav og veiledning om bruk
Som grunnlag for sertifiseringsordningen er det fastsatt følgende normative referanser:
Andre dokumenter er veiledende og anbefales:
Sertifiseringen som HMS-leder passer for deg som har HMS-faglig ansvar eller jobber med HMS og arbeidsmiljø som leder, koordinator eller rådgiver, eller deg som ønsker en karriere innen HMS og arbeidsmiljøarbeid, eller andre som har ansvar for å sikre at arbeidsmiljøet er fullt forsvarlig. Sertifiseringen tas også av konsulenter som ønsker å tilby HMS tjenester som interimleder eller innleide ressurser.
En sertifisert HMS-leder har gjerne ansvar for å implementere, lede og forbedre ledelsessystemet for arbeidsmiljø i virksomheten etter kravene i regelverk og standarden ISO 45001. En sertifisert HMS-leder kan også bidra som rådgiver innen forebyggende arbeid som å identifisere risiko for hendelser og helseskader og bidra til opplæring innen HMS, følge opp og rapportere om status og evt avvik på HMS arbeidet. En sertifisert HMS-leder kan også jobbe som koordinator, rådgiver eller interimleder på HMS området.
Sertifisert kompetanse er et beslutningsgrunnlag for rekruttering og valg av personer og har en egenverdi ved karriereutvikling. Det anses også som dokumentasjon på ansvarlig praksis innenfor områder som har betydning for samfunnet. Ledere som har gjennomført godkjent kurs som teoretisk grunnlag for sertifisering og som tilfredsstiller fastsatte kompetansekrav gjennom utdannelse og yrkeserfaring, kan søke om akkreditert sertifisering.
Sertifisering av personer har flere fordeler, både for den enkelte og for virksomheten. Her er noen av de viktigste fordelene:
For å bli sertifisert kvalitetsleder må du oppfylle følgende krav:
Utdanning og yrkeserfaring:
Alternativ A):
Alternativ B):
Opplæring:
Alternativ A):
Alternativ B):
Opplæring skal gis som dialogbasert klasseromsundervisning men alternative læringsformer kan benyttes men ikke mer enn 40% av opplæringen.
Innsendt CV med betydelig relevant erfaring innen fagområdet vil bli tatt i betraktning ved vurdering av forkunnskaper.
Eksamen
Det er krav om bestått skriftlig eksamen.
Det gis anledning til kontinuasjon 2 ganger dersom kandidaten stryker på en av prøvene.
Signert atferdskode
Alle kandidater må signere en egenerklæring og atferdskode som forplikter kandidaten under sertifikatperioden.
Følgende kursleverandører tilbyr relevante kurs for sertifikatets virkeområde:
Kiwa Kompetanse AS
DNV Business Assurance Norway AS
Standard Online
KRN - Kvalitet og risiko Norge
WBU - Wergeland Bedriftsutvikling AS
Digital eksamen: Eksamen gjennomføres digitalt fra din egen PC.
Alle kandidater som skal avlegge eksamen for første gang må legitimere seg før oppmelding til eksamen. Dette gjøres ved etablering av egen konto på plattformen første gang. Legitimeringen skjer da ved bruk av eID (Bank ID eller tilsvarende).
Bruk av egen PC: Eksamen gjennomføres digitalt fra kandidatens egen PC og PCen skal ha innebygget kamera. Det kan være lurt å teste tilgang til internett i forkant av eksamen. Dersom WIFI er begrenset kan mobildata være et bedre alternativ. Dersom det er problemer med brannmur eller sikkerhetsinnstillinger på jobb-PC bør kandidaten benytte en privat PC.
Eksamensform: Ved oppstart av eksamineringen gis det en orientering om eksamensform, hvordan oppgavene skal besvares samt hvor lang tid som er satt av til hver oppgave.
Eksamen gjennomføres med en kombinasjon av skriftlig og muntlig eksamen.
Skriftlig eksamen kan bestå av flere prøver som en flervalgsprøve multiple choise) med 20 spørsmål og flere svaralternativ til hvert spørsmål som skal besvares innen 30 minutter, i tillegg kan det gis flere kunnskapsspørsmål som også skal besvares på tid.
Muntlig eksamen kan gjennomføres som et digitalt intervju eller som en case-oppgave eller scenariobeskrivelse med spørsmål som skal forberedes av kandidaten. Kandidaten får da tilmålt tid til forberedelse og skal deretter presentere sin løsning på oppgaven.
Tid: Tiden som settes av til eksamen er normalt mellom 30-60 minutt avhengig av type eksaminering. Kandidaten kan avslutte eksamensbesvarelsen før tiden er løpt ut, gitt at besvarelsen er levert inn. Dersom det skulle oppstå tekniske problemer har vi har muligheten til å justere tiden.
Bilder og video: Det tas stillbilder av skriftlige prøver for å kontrollere eventuell fusk ved eksamen. Kandidaten må være tilstede foran kamera under hele eksamen. Fusk eller forsøk på fusk medfører avslutning av eksamen og «Ikke bestått». Muntlig eksamen vil bli videofilmet slik at eksaminator kan gjøre en vurdering. Kandidaten må gi samtykke for dette i egenerklæringen før eksamenstart. Filmen er konfidensiell og skal bare benyttes til bedømming av eksamensresultater. Kandidaten kan ikke få kopi av opptaket.
Eksamensregler: Under eksamen er det ikke tillat å benytte telefon, hodetelefoner, annen PC eller annet kommunikasjonsutstyr. Kandidaten skal arbeide på egenhånd og kan ikke samhandle med andre under eksamineringen. Det er tillatt å benytte skriftlige hjelpemidler eksempelvis de standarder som gjelder innenfor sertifiseringsordningens omfang som ISO 9000-serien.
Spesielle forhold: Dersom kandidaten har behov for tilrettelagt eksamen (eksempelvis ved lese- og skrivevansker, dysleksi, bevegelseshemninger, bruk av medisiner eller andre forhold) skal dette varsles til sertifiseringsorganet ved innsending av søknad og minst en uke før eksamen skal gjennomføres. Ved godkjent søknad kan kandidaten tilkjennes utvidet tid eller endret eksamensform.
Kontinuasjon: Dersom kandidaten stryker til eksamen kan kandidaten ta opp igjen prøven gjennom kontinuasjonseksamen innenfor 12 måneder mot en tilleggsavgift.
Etter at eksaminering og sensur er avsluttet får kandidaten oppgitt eksamensresultat som «Bestått» eller «Ikke bestått».
Det kreves 70 % riktighet i besvarelsen for å få bestått.
Det utleveres ikke opplysninger eller materiell fra eksamenen eller bedømmelsen.
Dersom kandidaten får "ikke-bestått" på en eller begge deler, kan kandidaten gå opp til kontinuasjon. Den delen av eksamen som er bestått er gyldig i 12 måneder fra eksamensdato. I løpet av denne tiden kan kandidaten ta ny deleksamen for den delen som ikke ble bestått. Hvis fristen er overgått, må kandidaten ta full eksamen på nytt.
Tildeling av sertifikat:
Ved bestått eksamen og oppfyllelse av sertifiseringskrav utstedes et eget sertifikat med gyldighet i 3 år. Sertifikatet er gyldig til utløpsdato. Sertifikatet fornyes ved søknad til sertifiseringsorganet om resertifisering. I tillegg til sertifikat kan sertifiseringsorganet også utstede et eget merke til bruk i markedsføring.
Regler for bruk av sertifikatet:
Internasjonale sertifikater:
På bakgrunn av det norske sertifikatet, kan det utstedes et internasjonalt sertifikat for noen av våre ordninger.
Suspensjon og tilbaketrekking:
Sertifiseringsorganet kan suspendere eller trekke tilbake et sertifikat dersom:
a) sertifikatet er utstedt på feil grunnlag.
b) sertifikatinnehaveren viser åpenbar svikt i kunnskap eller ferdigheter i sin yrkesutøvelse.
c) kompetansen ikke opprettholdes i samsvar med normen.
d) sertifikatinnehaveren ikke leverer årlig rapport til sertifiseringsorganet innen fristen i de sertifiseringsordningene der dette er et krav.
e) sertifikatet brukes utenfor sertifiseringsomfanget.
f) sertifiseringsorganet finner bevis for annen uetisk fremferd som ikke er forenlig med prosedyrene for sertifisering.
g) sertifiseringsmerket er misbrukt.
h) Dersom fakturaer ikke er betalt (f.eks årlig avgift tilknyttet relevante sertifiseringsordninger)
Sertifikater som er suspendert, trukket tilbake eller har utløpt er ugyldig og kan ikke brukes, ei heller til markedsføring. Sertifikatinnehaver plikter å orientere sine kunder og omgivelser dersom sertifikatet er suspendert, tilbaketrukket eller sagt opp.
Ansvarsbegrensning:
Sertifiseringsorganet er ikke ansvarlig dersom en innkjøper, oppdragsgiver eller andre tredjeparter helt eller delvis underkjenner utstedt sertifikat. Norsk Sertifisering frasies ethvert ansvar for eventuelle erstatningskrav fra sertifikatinnehavers kunder i tilfeller hvor kunders forventninger til sertifikatinnehavers ytelser og krav til kvalitet ikke er oppfylt.
Alle søkere har anledning til å sende inn en begrunnet anke eller klage til sertifiseringsorganet. Fristen er 3 uker fra dato når informasjon om resultat ble sendt til kandidaten.
Eksempler på sertifiseringsorganets beslutninger er avvisning av søknad, stryk på eksamener, suspensjoner eller tilbaketrekking av sertifikat.
En klage eller anke skal inneholder opplysninger om kandidatens navn, navn på virksomhet/arbeidsgiver, kontaktopplysninger som adresse, mobilnr, og e-post adresse, utførlig beskrivelse av anken/klagen med begrunnelse og evt dokumentasjon, dato og signatur. En anke/klage kan sendes inn på epost til adressen info@norsksertifisering.no.
En ankebehandling vil ikke påvirke de beslutninger og eventuelle frister som er tatt av sertifiseringsorganet. Søker er heller ikke fritatt for betaling av sertifiseringsorganets fakturaer under ankebehandlingen. Sertifiseringsorganet dekker ikke kostnader som søker måtte pådra seg i anke/klageprosess.
Alle anker og klager registreres hos sertifiseringsorganet og vil bli holdt konfidensielle, med mindre annet er avtalt med den klagende personen.
Vi gjør oppmerksom på at kunder av en kandidatinnehaver har ikke anledning til å klage til sertifiseringsorganet på en kompetansesertifisering, eksempelvis klage på en sertifisert sertifikatinnehavers utøvelse av eget yrke. Slike henvendelser må rettes direkte til kandidatinnehaver for deres vurdering og svar.
Krav og betingelser for sertifiseringsordningene er gjengitt som offentlig informasjon på våre nettsider. Innsending av søknad om sertifisering innebærer at sertifiseringsorganets krav og betingelser godkjennes av søkeren.
Alle sertifikater finansieres gjennom en avgift som dekker utgiftene ved sertifiseringsordningen. Ved innsending av søknad sendes det automatisk ut en faktura som dekker sertifiseringsgebyret. Faktura kan sendes via EHF eller per e-post. Påse at eventuelt ordrenummer fra virksomhet som skal betale fakturaen, eller e-postadresse fakturaen skal sendes til, er korrekt utfylt.
Betalingsbetingelser:
Dersom du har bestilt produkter som skal sendes per post (eksempelvis sertifikatkort / kompetansekort) er det viktig at også postadressen er korrekt oppgitt i søknaden.
Prisene er gjenstand for årlig justering. Gjeldende priser for sertifisering av personer oppgis nedenfor:
Priser:
Avgift til kontinuasjon kommer i tillegg til ordinær sertifisering og dekker mulighet for å gå opp til eksamen på nytt inntil 2 ganger.
Avgifter må betales før sertifikat kan utstedes. Fakturaen må betales også om det ikke resulterer i utstedelse av sertifikat.
Mengderabatt
Det kan gis rabatt på avgifter dersom det er flere ved samme virksomhet som ønsker sertifikater. Rabatten gjelder antall fra samme organisasjon:
Mellom 10 og 20: 10 % reduksjon
Mellom 21 og 30: 20 % reduksjon
I løpet av sertifikatets gyldighetstid (3 år) skal kandidaten jobbe kontinuerlig med forbedring og vedlikehold av sin kompetanse.
Kompetansevedlikeholdet i sertifikatperioden skal kunne dokumenteres. Dette kan være opplæring i form av deltakelse på kurs innen sertifikatets virkeområde og / eller deltakelse i læreprosesser i arbeidsforhold.
Deltakelse på kurs og annen opplæring skal dokumenteres i form av kursbevis eller læreplan eller tilsvarende og være relevant for sertifikatets virkeområde. Relevante kurs kan omfatte metodeanvendelser eller endringer i, eller nye rammevilkår. Eksempler på endrede rammevilkår kan være regelverk, anerkjente standarder og normer med mer. All dokumentert kursvirksomhet som en sertifikatinnehaver har innrapportert vil bli vurdert på individuelt grunnlag.
Læreprosesser i arbeidsforhold skal dokumenteres i form av plandokumenter, evalueringsrapporter eller tilsvarende og kan omfatte utvikling av eller deltakelse i eller ledelse av endringsprosesser, forbedringsarbeid, metodeutvikling eller implementering av systemer i organisasjoner. Prosessene må være relevant for sertifikatets virkeområde. Dette kan omfatte endringer i rammebetingelser (generelle eller bransjerettede forskriftskrav, normer, fagstandarder og systemstandarder), organisasjonsendringer, metodeanvendelser, teknologi eller annet.
Resertifisering skjer hvert tredje år og kan foretas i perioden 6 måneder før og inntil 6 måneder etter utløpsdato. Ved resertifisering er det en enklere eksamen enn første gangs sertifisering. Sertifikatet fornyes da med 3 nye år i en ny sykus. Slik fortsetter syklusene inntil sertifikatet sies opp.
For å bli resertifisert stilles det følgende krav:
Som grunnlag for sertifiseringsordningen er det fastsatt følgende normative referanser:
Andre dokumenter er veiledende og anbefales:
Sertifiseringen som HMS-leder passer for deg som har HMS-faglig ansvar eller jobber med HMS og arbeidsmiljø som leder, koordinator eller rådgiver, eller deg som ønsker en karriere innen HMS og arbeidsmiljøarbeid, eller andre som har ansvar for å sikre at arbeidsmiljøet er fullt forsvarlig. Sertifiseringen tas også av konsulenter som ønsker å tilby HMS tjenester som interimleder eller innleide ressurser.
En sertifisert HMS-leder har gjerne ansvar for å implementere, lede og forbedre ledelsessystemet for arbeidsmiljø i virksomheten etter kravene i regelverk og standarden ISO 45001. En sertifisert HMS-leder kan også bidra som rådgiver innen forebyggende arbeid som å identifisere risiko for hendelser og helseskader og bidra til opplæring innen HMS, følge opp og rapportere om status og evt avvik på HMS arbeidet. En sertifisert HMS-leder kan også jobbe som koordinator, rådgiver eller interimleder på HMS området.
Sertifisert kompetanse er et beslutningsgrunnlag for rekruttering og valg av personer og har en egenverdi ved karriereutvikling. Det anses også som dokumentasjon på ansvarlig praksis innenfor områder som har betydning for samfunnet. Ledere som har gjennomført godkjent kurs som teoretisk grunnlag for sertifisering og som tilfredsstiller fastsatte kompetansekrav gjennom utdannelse og yrkeserfaring, kan søke om akkreditert sertifisering.
Sertifisering av personer har flere fordeler, både for den enkelte og for virksomheten. Her er noen av de viktigste fordelene:
For å bli sertifisert kvalitetsleder må du oppfylle følgende krav:
Utdanning og yrkeserfaring:
Alternativ A):
Alternativ B):
Opplæring:
Alternativ A):
Alternativ B):
Opplæring skal gis som dialogbasert klasseromsundervisning men alternative læringsformer kan benyttes men ikke mer enn 40% av opplæringen.
Innsendt CV med betydelig relevant erfaring innen fagområdet vil bli tatt i betraktning ved vurdering av forkunnskaper.
Eksamen
Det er krav om bestått skriftlig eksamen.
Det gis anledning til kontinuasjon 2 ganger dersom kandidaten stryker på en av prøvene.
Signert atferdskode
Alle kandidater må signere en egenerklæring og atferdskode som forplikter kandidaten under sertifikatperioden.
Digital eksamen: Eksamen gjennomføres digitalt fra din egen PC.
Alle kandidater som skal avlegge eksamen for første gang må legitimere seg før oppmelding til eksamen. Dette gjøres ved etablering av egen konto på plattformen første gang. Legitimeringen skjer da ved bruk av eID (Bank ID eller tilsvarende).
Bruk av egen PC: Eksamen gjennomføres digitalt fra kandidatens egen PC og PCen skal ha innebygget kamera. Det kan være lurt å teste tilgang til internett i forkant av eksamen. Dersom WIFI er begrenset kan mobildata være et bedre alternativ. Dersom det er problemer med brannmur eller sikkerhetsinnstillinger på jobb-PC bør kandidaten benytte en privat PC.
Eksamensform: Ved oppstart av eksamineringen gis det en orientering om eksamensform, hvordan oppgavene skal besvares samt hvor lang tid som er satt av til hver oppgave.
Eksamen gjennomføres med en kombinasjon av skriftlig og muntlig eksamen.
Skriftlig eksamen kan bestå av flere prøver som en flervalgsprøve multiple choise) med 20 spørsmål og flere svaralternativ til hvert spørsmål som skal besvares innen 30 minutter, i tillegg kan det gis flere kunnskapsspørsmål som også skal besvares på tid.
Muntlig eksamen kan gjennomføres som et digitalt intervju eller som en case-oppgave eller scenariobeskrivelse med spørsmål som skal forberedes av kandidaten. Kandidaten får da tilmålt tid til forberedelse og skal deretter presentere sin løsning på oppgaven.
Tid: Tiden som settes av til eksamen er normalt mellom 30-60 minutt avhengig av type eksaminering. Kandidaten kan avslutte eksamensbesvarelsen før tiden er løpt ut, gitt at besvarelsen er levert inn. Dersom det skulle oppstå tekniske problemer har vi har muligheten til å justere tiden.
Bilder og video: Det tas stillbilder av skriftlige prøver for å kontrollere eventuell fusk ved eksamen. Kandidaten må være tilstede foran kamera under hele eksamen. Fusk eller forsøk på fusk medfører avslutning av eksamen og «Ikke bestått». Muntlig eksamen vil bli videofilmet slik at eksaminator kan gjøre en vurdering. Kandidaten må gi samtykke for dette i egenerklæringen før eksamenstart. Filmen er konfidensiell og skal bare benyttes til bedømming av eksamensresultater. Kandidaten kan ikke få kopi av opptaket.
Eksamensregler: Under eksamen er det ikke tillat å benytte telefon, hodetelefoner, annen PC eller annet kommunikasjonsutstyr. Kandidaten skal arbeide på egenhånd og kan ikke samhandle med andre under eksamineringen. Det er tillatt å benytte skriftlige hjelpemidler eksempelvis de standarder som gjelder innenfor sertifiseringsordningens omfang som ISO 9000-serien.
Spesielle forhold: Dersom kandidaten har behov for tilrettelagt eksamen (eksempelvis ved lese- og skrivevansker, dysleksi, bevegelseshemninger, bruk av medisiner eller andre forhold) skal dette varsles til sertifiseringsorganet ved innsending av søknad og minst en uke før eksamen skal gjennomføres. Ved godkjent søknad kan kandidaten tilkjennes utvidet tid eller endret eksamensform.
Kontinuasjon: Dersom kandidaten stryker til eksamen kan kandidaten ta opp igjen prøven gjennom kontinuasjonseksamen innenfor 12 måneder mot en tilleggsavgift.
Tildeling av sertifikat:
Ved bestått eksamen og oppfyllelse av sertifiseringskrav utstedes et eget sertifikat med gyldighet i 3 år. Sertifikatet er gyldig til utløpsdato. Sertifikatet fornyes ved søknad til sertifiseringsorganet om resertifisering. I tillegg til sertifikat kan sertifiseringsorganet også utstede et eget merke til bruk i markedsføring.
Regler for bruk av sertifikatet:
Internasjonale sertifikater:
På bakgrunn av det norske sertifikatet, kan det utstedes et internasjonalt sertifikat for noen av våre ordninger.
Suspensjon og tilbaketrekking:
Sertifiseringsorganet kan suspendere eller trekke tilbake et sertifikat dersom:
a) sertifikatet er utstedt på feil grunnlag.
b) sertifikatinnehaveren viser åpenbar svikt i kunnskap eller ferdigheter i sin yrkesutøvelse.
c) kompetansen ikke opprettholdes i samsvar med normen.
d) sertifikatinnehaveren ikke leverer årlig rapport til sertifiseringsorganet innen fristen i de sertifiseringsordningene der dette er et krav.
e) sertifikatet brukes utenfor sertifiseringsomfanget.
f) sertifiseringsorganet finner bevis for annen uetisk fremferd som ikke er forenlig med prosedyrene for sertifisering.
g) sertifiseringsmerket er misbrukt.
h) Dersom fakturaer ikke er betalt (f.eks årlig avgift tilknyttet relevante sertifiseringsordninger)
Sertifikater som er suspendert, trukket tilbake eller har utløpt er ugyldig og kan ikke brukes, ei heller til markedsføring. Sertifikatinnehaver plikter å orientere sine kunder og omgivelser dersom sertifikatet er suspendert, tilbaketrukket eller sagt opp.
Ansvarsbegrensning:
Sertifiseringsorganet er ikke ansvarlig dersom en innkjøper, oppdragsgiver eller andre tredjeparter helt eller delvis underkjenner utstedt sertifikat. Norsk Sertifisering frasies ethvert ansvar for eventuelle erstatningskrav fra sertifikatinnehavers kunder i tilfeller hvor kunders forventninger til sertifikatinnehavers ytelser og krav til kvalitet ikke er oppfylt.
Alle søkere har anledning til å sende inn en begrunnet anke eller klage til sertifiseringsorganet. Fristen er 3 uker fra dato når informasjon om resultat ble sendt til kandidaten.
Eksempler på sertifiseringsorganets beslutninger er avvisning av søknad, stryk på eksamener, suspensjoner eller tilbaketrekking av sertifikat.
En klage eller anke skal inneholder opplysninger om kandidatens navn, navn på virksomhet/arbeidsgiver, kontaktopplysninger som adresse, mobilnr, og e-post adresse, utførlig beskrivelse av anken/klagen med begrunnelse og evt dokumentasjon, dato og signatur. En anke/klage kan sendes inn på epost til adressen info@norsksertifisering.no.
En ankebehandling vil ikke påvirke de beslutninger og eventuelle frister som er tatt av sertifiseringsorganet. Søker er heller ikke fritatt for betaling av sertifiseringsorganets fakturaer under ankebehandlingen. Sertifiseringsorganet dekker ikke kostnader som søker måtte pådra seg i anke/klageprosess.
Alle anker og klager registreres hos sertifiseringsorganet og vil bli holdt konfidensielle, med mindre annet er avtalt med den klagende personen.
Vi gjør oppmerksom på at kunder av en kandidatinnehaver har ikke anledning til å klage til sertifiseringsorganet på en kompetansesertifisering, eksempelvis klage på en sertifisert sertifikatinnehavers utøvelse av eget yrke. Slike henvendelser må rettes direkte til kandidatinnehaver for deres vurdering og svar.
Krav og betingelser for sertifiseringsordningene er gjengitt som offentlig informasjon på våre nettsider. Innsending av søknad om sertifisering innebærer at sertifiseringsorganets krav og betingelser godkjennes av søkeren.
Alle sertifikater finansieres gjennom en avgift som dekker utgiftene ved sertifiseringsordningen. Ved innsending av søknad sendes det automatisk ut en faktura som dekker sertifiseringsgebyret. Faktura kan sendes via EHF eller per e-post. Påse at eventuelt ordrenummer fra virksomhet som skal betale fakturaen, eller e-postadresse fakturaen skal sendes til, er korrekt utfylt.
Betalingsbetingelser:
Dersom du har bestilt produkter som skal sendes per post (eksempelvis sertifikatkort / kompetansekort) er det viktig at også postadressen er korrekt oppgitt i søknaden.
Prisene er gjenstand for årlig justering. Gjeldende priser for sertifisering av personer oppgis nedenfor:
Priser:
Avgift til kontinuasjon kommer i tillegg til ordinær sertifisering og dekker mulighet for å gå opp til eksamen på nytt inntil 2 ganger.
Avgifter må betales før sertifikat kan utstedes. Fakturaen må betales også om det ikke resulterer i utstedelse av sertifikat.
Mengderabatt
Det kan gis rabatt på avgifter dersom det er flere ved samme virksomhet som ønsker sertifikater. Rabatten gjelder antall fra samme organisasjon:
Mellom 10 og 20: 10 % reduksjon
Mellom 21 og 30: 20 % reduksjon
I løpet av sertifikatets gyldighetstid (3 år) skal kandidaten jobbe kontinuerlig med forbedring og vedlikehold av sin kompetanse.
Kompetansevedlikeholdet i sertifikatperioden skal kunne dokumenteres. Dette kan være opplæring i form av deltakelse på kurs innen sertifikatets virkeområde og / eller deltakelse i læreprosesser i arbeidsforhold.
Deltakelse på kurs og annen opplæring skal dokumenteres i form av kursbevis eller læreplan eller tilsvarende og være relevant for sertifikatets virkeområde. Relevante kurs kan omfatte metodeanvendelser eller endringer i, eller nye rammevilkår. Eksempler på endrede rammevilkår kan være regelverk, anerkjente standarder og normer med mer. All dokumentert kursvirksomhet som en sertifikatinnehaver har innrapportert vil bli vurdert på individuelt grunnlag.
Læreprosesser i arbeidsforhold skal dokumenteres i form av plandokumenter, evalueringsrapporter eller tilsvarende og kan omfatte utvikling av eller deltakelse i eller ledelse av endringsprosesser, forbedringsarbeid, metodeutvikling eller implementering av systemer i organisasjoner. Prosessene må være relevant for sertifikatets virkeområde. Dette kan omfatte endringer i rammebetingelser (generelle eller bransjerettede forskriftskrav, normer, fagstandarder og systemstandarder), organisasjonsendringer, metodeanvendelser, teknologi eller annet.
Resertifisering skjer hvert tredje år og kan foretas i perioden 6 måneder før og inntil 6 måneder etter utløpsdato. Ved resertifisering er det en enklere eksamen enn første gangs sertifisering. Sertifikatet fornyes da med 3 nye år i en ny sykus. Slik fortsetter syklusene inntil sertifikatet sies opp.
For å bli resertifisert stilles det følgende krav:
Standarden som benyttes i denne sertifiseringsordningen er utviklet av komiteen for arbeidsmiljøledelse ISO/TC 283. Standarden bidrar til følgende bærekraftsmål: