Alle ledelsessystemstandarder som utvikles av den internasjonale standardiseringsorganisasjonen ISO benytter prinsippet om kontinuerlig forbedring for bedre virksomhetsstyring. Kontinuerlig forbedring blir ofte omtalt som «PDCA-syklusen» eller «Demings sirkel».
PDCA-syklusen er en firetrinns modell for kontinuerlig forbedring. Den består av følgende trinn:
- Plan (Planlegg)
- Do (Utfør)
- Check (Kontroller)
- Act (Korriger)
Denne modellen innebærer å gjøre små endringer i organisasjonens prosesser som over tid fører til betydelige forbedringer. Denne syklusen bidrar til å sikre at forbedringer er bærekraftige og effektive. Målet er å eliminere unødig ressursbruk, øke effektiviteten og skape mer verdi for kunden.
Demings sirkel
Modellen for kontinuerlig forbedring ble utviklet av Deming basert på ideer fra hans mentor, Walter Shewhart. Shewhart introduserte en tidlig versjon av syklusen, kjent som Shewhart-syklusen, som fokuserte på planlegging, utførelse, evaluering og handling. Deming videreutviklet denne modellen til det som nå er kjent som PDCA-syklusen: Plan, Do, Check, Act. På norsk benyttes ofte PUKK: Planlegge, Utføre, Kontrollere, Korrigere.
W. Edwards Deming ble kjent for sin betydelige innflytelse på kvalitetsstyring og industriell produksjon på begynnelsen av 1900-tallet. Han la vekt på kontinuerlig læring og forbedring, og hans arbeid har hatt en varig innflytelse på kvalitetsstyring og prosessforbedring over hele verden. Deming er mest kjent for å ha hjulpet Japan med å gjenoppbygge sin industri etter andre verdenskrig. Hans arbeid med kvalitetsstyring og statistiske metoder bidro til å transformere japansk industri og la grunnlaget for landets økonomiske vekst. I 1950 holdt Deming en rekke seminarer for japanske bedriftsledere og ingeniører, hvor han underviste i prinsippene for kvalitetsstyring og kontinuerlig forbedring med statistiske metoder for kvalitetskontroll og hjalp dem med å forbedre egne produksjonsprosesser og produktkvalitet. Deming understreket viktigheten av ledelsens rolle og engasjement i kvalitetsforbedring. Han mente at ledere måtte ta ansvar for å skape et miljø som fremmer kontinuerlig forbedring og innovasjon. Han oppfordret også japanske bedrifter til å tenke langsiktig og fokusere på bærekraftig vekst og forbedring, i stedet for kortsiktige gevinster. Demings metoder ble anerkjent som en viktig faktor i landets raske vekst til en ledende industrinasjon. Demings arbeid i Japan er et klassisk eksempel på hvordan kvalitetsstyring og kontinuerlig forbedring kan transformere en industri og bidra til økonomisk vekst.
Fordeler med kontinuerlig forbedring
Ved å ta i bruk prinsippet om kontinuerlig forbedring og PDCA-syklusen kan organisasjoner oppnå fordeler som økt kvalitet, effektivitet og konkurranseevne. Dette er en strategi som ikke bare forbedrer bunnlinjen, men også skaper en mer engasjert og produktiv arbeidsstyrke.